| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Alimentaţia omului reprezintă unul dintre stâlpii fundamentali a construcţiei sale. Sănătatea şi echilibrul fiecăruia, se află în corelaţie directă cu hrana. Deprinderea unei alimentaţii adecvate, aduce, împreună cu alte elemente corecte de comportament, oviaţă sănătoasă. În ceea ce priveşte actul hrănirii, nu este important doar ce mâncăm, ci şi cât, când şi cum ne alimentăm.
După cum se ştie, nu numai hrana nesănătoasă dăunează
corpului uman, ci şi un mod de hrănire necorespunzător, derivat din deprinderea
unui comportament
alimentargreşit.
Alimentul reprezintă un produs mai mult sau mai puţin
natural capabil să îi asigure omului energia necesară desfăşurării
activităţilor biologice, intelectuale şi fizice, dar şinutrienţii necesari
construcţiilor şi modificărilor celulare. Alimentul potoleşte senzaţia de
foame, iar multora le procură senzaţia de plăcere şi de satisfacţie.
Se cunoaşte foarte bine faptul că nu orice aliment este benefic corpului uman. Astăzi, aproape că a intrat în vorbirea cotidiană, expresii ca; "hrană nesănătoasă" sau "hrană sănătoasă". Calitatea unui aliment rezidă atât din sursa din care provine, cât şi din modul de prelucrare industrială sau casnică al acestuia.
Alimentele care se găsesc astăzi pe piaţă, sunt naturale, seminaturale sau chiar semisintetice. Dintre toate acestea, se ştie bine, cele mai sănătoase sunt cele de provenienţă naturală, care nu conţin adaosuri sintetice (aditivi), care nu au trecut prin procese de rafinare industrială şi care nu au fost excesiv de prelucrate din punct de vedere culinar. O importanţă deosebită pentru sănătatea omului, o au acele alimente naturale neprelucrate în vreun fel, de obicei de origine vegetală, cunoscute sub denumirea de crudităţi.
Alimentul nu este doar materie şi energie
Omul, fie că îi place sau nu, este, ca orice fiinţă de pe Terra, o verigă a lanţurilor trofice, ceea ce înseamnă că prin intermediul hranei sale, schimbă informaţie, materie şi energie cu mediul înconjurător. Deja, noua ştiinţă numită nutrigenomica, a adus dovezi în legătură cu influenţa alimentelor asupra informaţiei genetice înscrisă în lanţurile noastre de ADN şi ARN. Desprins de natură şi închistat într-o civilizaţia sintetică, omul modern riscă, prin produsele alimentare cu un grad mare de procesare, să îşi denatureze grav nu numai sănătatea imediată ci şi materialul de bază ai cromozomilor săi, cu consecinţe încă necalculabile asupra lui şi a urmaşilor săi. Astfel, actul hrănirii devine unul de mare responsabilitate asupra viitorului întregii specii umane, căci deja trăim într-o lume în care copii sunt mai bolnavi decât părinţii şi chiar, în prea multe cazuri, mor înaintea acestora.
Se cunoaşte foarte bine faptul că nu orice aliment este benefic corpului uman. Astăzi, aproape că a intrat în vorbirea cotidiană, expresii ca; "hrană nesănătoasă" sau "hrană sănătoasă". Calitatea unui aliment rezidă atât din sursa din care provine, cât şi din modul de prelucrare industrială sau casnică al acestuia.
Alimentele care se găsesc astăzi pe piaţă, sunt naturale, seminaturale sau chiar semisintetice. Dintre toate acestea, se ştie bine, cele mai sănătoase sunt cele de provenienţă naturală, care nu conţin adaosuri sintetice (aditivi), care nu au trecut prin procese de rafinare industrială şi care nu au fost excesiv de prelucrate din punct de vedere culinar. O importanţă deosebită pentru sănătatea omului, o au acele alimente naturale neprelucrate în vreun fel, de obicei de origine vegetală, cunoscute sub denumirea de crudităţi.
Alimentul nu este doar materie şi energie
Omul, fie că îi place sau nu, este, ca orice fiinţă de pe Terra, o verigă a lanţurilor trofice, ceea ce înseamnă că prin intermediul hranei sale, schimbă informaţie, materie şi energie cu mediul înconjurător. Deja, noua ştiinţă numită nutrigenomica, a adus dovezi în legătură cu influenţa alimentelor asupra informaţiei genetice înscrisă în lanţurile noastre de ADN şi ARN. Desprins de natură şi închistat într-o civilizaţia sintetică, omul modern riscă, prin produsele alimentare cu un grad mare de procesare, să îşi denatureze grav nu numai sănătatea imediată ci şi materialul de bază ai cromozomilor săi, cu consecinţe încă necalculabile asupra lui şi a urmaşilor săi. Astfel, actul hrănirii devine unul de mare responsabilitate asupra viitorului întregii specii umane, căci deja trăim într-o lume în care copii sunt mai bolnavi decât părinţii şi chiar, în prea multe cazuri, mor înaintea acestora.
Organismul omului se menţine cu atât mai sănătos cu cât
alimentaţia este mai echilibrată. O alimentaţie
diversificată, individualizată (după modul de viaţă, sex, efort, starea de
sănătate), corect compusă din punct de vedere caloric şi
care respectă raportul optim dintre substanţele principale (glucide, proteine, lipide,
fibre vegetale), poate fi considerată a fi alimentaţie echilibrată. Acest tip
sănătos de hrănire presupune moderaţie în toate privinţele. Alimentaţia
echilibrată trebuie să dea răspunsuri adecvate la cele trei întrebări
fundamentale ale actului hrănirii, şi anume la: ce, cât şi cum mâncăm?
În faţa unei boli, alimentaţia pacientului trebuie
schimbată, atât pentru a se evita introducerea în organism a unor substanţe
nefavorabile dereglajului instalat, cât şi în scopul folosirii hranei ca
"aliment-medicament". Pe acest considerent, în cazurile de boală, se
alcătuiesc diete chibzuite,
cu valoare terapeutică (dietoterapeutică).
Alimentaţia dietetică însă, nu se adresează doar oamenilor
atinşi de vreo afecţiune, ea prezentând un rol activ în prevenirea bolilor,
constituindu-se deci, într-un factor profilactic de importanţă majoră. De
aceea, în lumea modernă, în care alimentaţia convenţională şi-a dovedit
nocivitatea, apelarea la preparate
dietetice, nu poate decât să aducă beneficii organismului uman.
Alimentele, în funcţie de provenienţă, de tehnologia
industrială de obţinere şi de modalitatea culinară de preparare, au o
compoziţie distinctă, atât sub aspectul cantităţilor de compuşi bio,
cât şi a raportului dintre aceştia. Pe lângă compoziţia chimică, preparatele
culinare se disting prin ingredientele din care sunt alcătuite (mai
multe despre compoziţia alimentelor).
Criteriile de clasificare a alimentelor sunt deosebit de
variate. Din multitudinea de clasificări, am ales câteva mai concludente,
pentru ca oricine să poată desprinde o idee în legătură cu această temă (mai
multe despre clasificarea alimentelor).
Alimentaţia omului are, în primul rând, menirea de a asigura
prin alimente, acei compuşi bio care sunt esenţiali organismului şi care poartă
denumirea de nutrienţi.
Pentru omul care vrea să trăiască sănătos, este la fel de importantă atât cantitatea de nutrienţi din sursele de hrană, cât şi raportul dintre principalele substanţe active din punct de vedere biologic (mai multe despre nutrienţii din alimente).
Pentru omul care vrea să trăiască sănătos, este la fel de importantă atât cantitatea de nutrienţi din sursele de hrană, cât şi raportul dintre principalele substanţe active din punct de vedere biologic (mai multe despre nutrienţii din alimente).
Omul nu poate beneficia de o viaţă
sănătoasă fără să îşi însuşească un mod sănătos de alimentaţie. Pentru
organism, cele mai propice alimente, sunt cele simple şi naturale (mai
multe despre hrana sănătoasă şi hrana nesănătoasă).
În urma unei alimentaţii necorespunzătoare, mai
repede sau mai târziu, apar o serie de tulburări care perturbă sănătatea
omului. Fenomenele care însoţesc dezechilibrele alimentare sunt cauzate de
lipsa unei alimentaţii
diversificate şi echilibrate sau de către un comportament alimentar
dăunător. La baza dezechilibrului alimentar stă adesea malnutriţia, atât în
cazul subalimentaţiei (subnutriţiei) cât şi în acela a supraalimentaţie
(supranutriţiei) (mai
multe despre dezechilibrele alimentare).
Comportamentul alimentar desemnează atitudinea omului în
faţa hranei, fiind o componentă importantă a alimentaţiei. Este foarte
important ce mâncăm, dar aceasta nu însemnă că putem neglija modalitatea în care
mâncăm, dacă dorim să trăim sănătos (mai
multe despre comportamentul alimentar).

Pe lângă informaţiile nutriţionale, referitoare la alimente, sunteţi invitaţi să consultaţi o mulţime de tabele alimentare, în scopul unei viziuni cât mai corecte şi mai largi, asupra hranei şi a modului de hrănire. De asemenea, am alcătuit o listă cu alimentele descrise detaliat în acest site, cu trimiteri punctuale spre referirile legate de fiecare produs.