Scris de Oana Palaghia; Foto: Guliever/StockFood | |
Pregatit la aburi, pe gratar sau in sos de vin, pestele ramane preferatul nostru. Invelim pastravul in crusta de firimituri, cautam in meniul restaurantelor felurile de mancare cu dorada si visam la ziua cand vom gasi macrou proaspat.
Somon Peste marin cu carnea portocalie, destul de grasa, somonul poate fi preparat la cuptor, afumat sau mancat crud in sushi si murat cu zahar, sare si marar in gravadlax (o specialitate din bucataria scandinava). In Franta, acest peste este pregatit intr-o supa speciala si apoi servit cu diferite sosuri pe baza de vin alb. Cotletele de somon pot fi prajite in unt, in ulei de masline sau pot fi pregatite pe gratar. Somonul afumat poate fi servit cu suc de lamaie, smantana sau sos de hrean. Calcan Este foarte apreciat pentru carnea alba, delicata si gustoasa. Din pacate, aproximativ jumatate dintr-un calcan este aruncat atunci cand este curatat de piele si oase. Indiferent daca fierbem fileurile de calcan in lapte sau le calim in unt, timpul de pregatire trebuie controlat cu grija. Daca este lasat prea mult, carnea isi va pierde textura. Acest peste marin isi ia numele dupa insula Sardiniei unde este pescuit intensiv. Sardinele mici pot fi pregatite ca si hamsiile, in timp ce pestii ceva mai mari pot fi umpluti cu ierburi si pregatiti la cuptor. Ne dam seama daca sardinele sunt proaspete cand acestea nu au pete rosii in zona branhiilor. Unul dintre cei mai apreciati pesti din Romania, pastravul este un peste pescuit din lacurile si raurile de munte. Din fericire, cele mai multe magazine il vand deja curatat, ceea ce inseamna mai putina munca pentru noi. Retetele sunt nenumarate si fiecare bucatarie are specialitatile ei. In regiunea Auvergne din Franta, pastravul este prajit cu usturoi si cubulete de bacon, in timp ce corsicanii il fierb in vin rosu. La moda in restaurantele romanesti cu pretentii, dorada este un peste cu carnea alba, moderat de grasa. Este un peste cu solzi, dar din fericire acestia nu sunt greu de indepartat. Putem umple dorada cu felii de lamaie si ierburi aromate (rozmarin, oregano), pregatind-o apoi pe gratar dupa ce am uns-o cu ulei de masline si otet balsamic. Este o sursa foarte buna de Omega 3, de aceea este un peste recomandat de nutritionisti. In Japonia, fileurile de ton rosu sunt calite in ulei de susan timp de 1-2 minute pe fiecare parte. In felul acesta mijlocul fileului va ramane aproape crud. La noi se gaseste doar in hypermarketuri si este destul de scump. Fara indoiala cel mai cumparat peste de la noi, crapul are avantajul prospetiimii. Deoarece este foarte cerut, multe supermarketuri au bazine cu crapi de unde ne putem alege specimenul preferat. Crapul este cel mai gustos atunci cand il taiem fileuri, il trecem prin malai amestecat cu putina faina si il prajim pana devine crocant. Il servim neaparat cu mujdei si mamaliguta. Daca preferam o abordare mai moderna, il putem pregati la cuptor cu vin alb si legume. Pentru a indeparta gustul de namol este bine sa il lasam la inmuiat intr-un castron cu apa si otet. Cand este proaspat, macroul are carnea tare si ochii limpezi, dar la noi se gaseste mai mult congelat. Macoul este un peste cu carnea destul de grasa si un gust destul de pregnant. Pentru a contracara gustul prea gras il putem servi cu un sos de fructe acrisoare. Fileurile de macrou pot fi prajite cu boabe de piper zdrobite si servite cu un sos de mustar sau rosii. |
Catei minunati gasiti in Targu Jiu
-
TARGU JIU / BUCURESTI:
Caut familii iubitoare pentru 2 cățeluși , talie mică, găsiți ieri pe câmp.
Este vorba de un baietel si de o fetita, ambii adorabil...
Acum 5 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu