Am avut un fix cu sarmalutele in vas de lut si am trecut direct la fapte. Iata si dovada. Ca sa va convingeti trebuie sa incercati si voi, fie ca sunt de post sau cu carnuri diferite in oala asta de lut au un gust deosebit. ”Se topesc in gura cum se zice”. De recomandat ar fi sa lasati vasul de lut in apa 1 jumatate de ora inainte sa il folositi.
INGREDIENTE
- 0.5kg. de carne tocata de porc ,
- 0.6kg. de carne tocata de vaca
- 3 capatani de varza murata - frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toaca fideluta si se aduga cateva crengute de cimbru,
- 1 cana cu orez – cu bobul lung (orezul se lasa intru-un bol cu apa rece)
- 6 -7 cepe medii – tocate si calite in putin ulei (100g. ulei),- mie imi place cu mai multa ceapa ca da un gust mai dulce ....
- sare, piper macinat, boabe, marar tocat, foi de dafin daca vreti, cimbru, totul dupa bunul gust, o legatura de patrunjel , marar,
- 2 cani mari de bulion de rosii dizolvat in apa calduta*( atat cat sa acopere sarmalutele pe deasupra de un deget ),
- 2 oua
MOD DE PREPARARE
- calesc ceapa cu uleiul pana se moaie ceapa, adaog orezul si il las putin pana se umfla bobul 1-2 minute pentru ca orezul sa nu se striveasca in sarmalute in timpul fierberii , tocami de aia aleg orezul cu bobul lung. Se adauga condimentele de mai sus dupa gust (sare,piper,etc.)pe foc mic. Amesteci aceasta compozitie cu carnea si zarzavatul tocat marunt si amesteci, dupa care se ia de pe foc. Se adauga 2 oua /un pumn de faina alba de greau ( ca sa se lege compozitia). Si gata sper ca nu am uitat nimic:)
Se lasa sa se raceasca compozitia.
Intre timp se taie varza in foi potrivite pentru sarmalute.
Cotoarele care au ramas se toaca si se acopera fundul vasului se pastreaza si pentru capac , iar intre ele cate o ramurica de cimbru si cateva bucati mici de slaninuta afumata sau sorici eventual, 1 foaie de dafin, 2-3 boabe de piper. Se aseaza in straturi suraetajate in forma serpuita de jur in prejurul vasulu in sensul acelor de ceasornic.
Cotoarele care au ramas se toaca si se acopera fundul vasului se pastreaza si pentru capac , iar intre ele cate o ramurica de cimbru si cateva bucati mici de slaninuta afumata sau sorici eventual, 1 foaie de dafin, 2-3 boabe de piper. Se aseaza in straturi suraetajate in forma serpuita de jur in prejurul vasulu in sensul acelor de ceasornic.

- Sosul de rosii: 2 cani mari de bulion de rosii dizolvat in apa calduta*( atat cat sa acopere sarmalutele pe deasupra de un deget cu condimentele de rigoare)
Se dau la cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore, apoi se servesc calde, cu mamaliguta si smantana, ardei iuti sau mujdei.
asubana va ureaza : Pofta buna!
http://www.bucataras.ro/retete/sarmalute-la-cuptor-in-vas-de-lut-18675.html
Portii: 40 - 50 sarmalute
Timp de preparare: peste 120 minute
COMENTARII (10)
11.03.2011, 13:52
daaaaaaaaa , astea-s adevarate , in vas de lut , da' mie uneori mi-e lene ... 
tre' sa misc toate-n camara , dupa oala mea draga
11.03.2011, 14:35
Ce buneeeee.....cred ca au un gust....de-ti aduce aminte de copilarie..

12.03.2011, 21:55 | Modifica
eu incerc si caut mijloacele cele mai naturale chiar daca in comert nu mai gasesti nimic natural,
oricum sunt destul de scumpe si aceste oale acum dar se merita pentru ca nu e un lucru de unica folosinta pana la urma nu? 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu