10 motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic lamaie , in alimentatie, in cosmetica si in practica farmaceutica


Lamiia este fructul arborelui Citrus limon. Ea este foarte des intilnita in alimentatie, in cosmetica si in practica farmaceutica datorita diferitilor compusi chimici pe care ii contine. Lamiia reprezinta un exemplu in care granita dintre aliment si remediu este foarte putin vizibila.

In aromaterapie (terapia cu uleiuri aromatice) Aetheroleum citri (uleiul de lamiie), uleiul volatil extras din coaja de lamaie care imprima fructului mirosul sau caracteristic, se foloseste in litiaza biliara si pentru tratarea unor afectiuni hepatice. Lamaiul este originar din India, arabii fiind cei care l-au cultivat in regiunea sudica a Marii Mediterane. Sediul principal al productiei de ulei de lamiie este insula Sicilia, dar nu trebuie uitate nici centrele din insula Cipru, California si Florida.
Zeama de lamiie stimuleaza functionarea ficatului

Cind se foloseste numai uleiul de lamiie, acesta se extrage astfel: se cojeste fructul iar coaja se introduce in apa rece. A doua zi coaja se preseaza (stoarce) iar uleiul se lasa sa se depuna, apoi se decanteaza si se filtreaza. Folosind mijloacele mecanice de presare se obtine un ulei superior. Din lamiie se extrage si se foloseste sucul si uleiul. Ca remediu se foloseste mai ales sucul de lamiie, care se obtine mai usor si in cantitate mai mare (si in casa) daca tinem lamiia timp de citeva minute in apa clocotita si apoi se ruleaza fructul pe o suprafata plana, apasind cu palma.

Zeama de lamaie obtinuta prin stoarcere contine: acid citric (de aceea are gust acru), saruri minerale de calciu, potasiu, magneziu, cupru, fosfor, mangan si siliciu, aminoacizi si unele zaharuri, precum si vitaminele C (in cantitate mare), A si B. Acidul citric din zeama de lamiie stimuleaza functionarea ficatului, fluidificarea si drenarea vezicii biliare, mai ales in cazurile de diskinezie, de insuficiente sau de afectiuni hepatice. Vitamina C are rol antiinfectios in viroze si stari gripale, intervenind de asemenea in fenomenele de remineralizare, de combatere a anemiei, prin formarea globulelor rosii.

 Zeama de lamiie mai produce urmatoarele efecte: este tonic in astenii, datorita calciului si fosforului, fluidifiant al singelui in afectiunile venoase (varice si tromboflebite) datorita vitaminei P, mareste elasticitatea vaselor de singe si are efect pozitiv in hipertensiunea arteriala, in afectiunile aparatului cardiocirculator sau la batrini si sclerotici cu depozite de colesterol pe peretii vaselor de singe (ca adjuvant). De asemenea, este eficienta in guta, artritism, previne formarea depozitelor de urati, contribuie la cresterea vitezei de metabolizare a grasimilor si prin aceasta la scaderea greutatii corporale in curele de slabire.
Previne formarea ridurilor

Sucul de lamiie se foloseste, dupa caz, ca atare sau sub forma de citronada. Lamiia se mai poate folosi si sub forma de decoct, astfel: se fierb 2-3 lamii intregi (bine spalate) cu un litru de apa timp de 10-15 minute, apoi se adauga in lichidul care fierbe citeva picaturi de suc de lamiie. Zeama rezultata se bea treptat in cursul zilei, eventual se indulceste, iar lamiile care au fiert se pot folosi in continuare.

 Lamiile se mai pot intrebuinta si in urmatoarele situatii: pentru intretinerea pielii miinilor (zeama), carora le reda culoarea si supletea. Lamiia previne formarea ridurilor in cazul tenurilor grase. Pentru aceasta se prepara un amestec de suc de lamiie (o bucata) cu albusul de la un ou. Se amesteca bine cu lichidul rezultat se sterge si se pune o masca de doua ori pe zi, timp de 20 de minute. Se mai foloseste, de asemenea, amestecul de suc de lamiie, glicerina si colonie, in parti egale cu care se sterge fata sau se aplica masti, tot in cazul tenurilor grase.

 Pentru pistrui se prepara un amestec din 200 g de otet de 9 grade si coaja de la doua lamii, se lasa sa se macereze timp de sapte zile (coaja este maruntita). Cu acest preparat se ating apoi pistruii de pe fata sau negii de pe miini de doua ori pe zi. Tot pentru pistrui se dizolva sare in sucul de lamiie si se aplica, iar cu lichidul rezultat se fac lotionari scurte sau se ating negii.
Sucul de lamaie albeste dintii

Sucul de lamaie este activ in unele afectiuni ale gurii, cum sunt aftele, stomatitele si glositele. Pentru aceasta se fac amestecuri in parti egale de zeama de lamiie si apa calduta cu care se fac gargare. Spalarea saptaminala a dintilor cu suc de lamiie duce la albirea acestora si la redarea culorii initiale, mai ales la fumatori la care dintii s-au patat cu nicotina.
 In caz de migrene se pun pe timple doua felii de lamaie.

 Sucul de lamiie se mai foloseste si la toaletarea ranilor si plagilor, precum si la tratarea unor eruptii. Citeva picaturi de zeama de lamiie puse intr-un litru de apa, o dezinfecteaza si ii da un gust bun. Datorita uleiului volatil, lamiile maresc forta de aparare a organismului in bolile infectioase si sunt bactericide in infectii digestive si respiratorii. Fiind hipoglicemiante, lamiile intra in regimul diabeticilor. Sucul de lamiie este activ in diatezele urice (artritism, guta, reumatism).

 Pentru lipsa de calciu se prepara o lamiie de la care se ia sucul si o coaja de ou. Se macereaza o saptamina si se adauga miere dupa gust. Se iau 3 lingurite pe zi.

Uleiul din coaja lamiilor reda culoarea pielii miinilor, patata cu sucuri de fructe sau de zarzavaturi.Conform aromoterapiei (terapia cu uleiuri aromatice) uleiul este indicat in afectiuni circulatorii (anemie, degeraturi, varice), in afectiuni digestive (diabet, litiaza biliara, gastro-enterita), in afectiunile de ficat, varsaturi, litiaze, in afectiuni ale capului (migrene), laringita, tonifiant gingival, sinuzita si in afectiuni ale aparatului respirator (astm, bronsita).

Publicat in Nutritie 
 Farm. Primar Teodosiu Mircea


10 motive pentru care apa cu lamaie este buna pentru sanatate 


Multe persoane adora gustul si aroma speciala a prajiturilor cu lamaie, insa v-ati gandit vreodata cat de sanatos este sucul de lamaie si cate beneficii poate avea combinatia de apa cu suc de lamaie? Trebuie doar sa va inarmati cu informatii relevante si in curand va veti bucura de o sanatate de fier cu ajutorul acestui fruct miraculos.

Lamaia este un fruct ieftin, disponibil oriunde si recunoscut pentru intrebuintarile sale culinare, dar si medicinale. Sucul si coaja rasa de lamaie sunt folosite la prepararea diverselor retete, cum sunt tartele cu lamaie, puiul cu sos de lamaie, sau la cea a limonadei, bautura nelipsita in anotimpul calduros.

Sucul de lamaie este format din aproximativ 5% acid citric, compus organic frecvent intalnit in natura si componenta de baza a tuturor fructelor citrice, indiferent ca vorbim despre lamai, mandarine, grapefruit sau portocale.

De asemenea, lamaia reprezinta o sursa bogata de vitamina C, B, roboflavina si minerale precum calciu, fosfor, dar si o sursa excelenta de proteine si carbohidrati.

Apa cu lamaie devine, asadar, un cocktail de sanatate, oferindu-ne o serie de beneficii importante dar si o racorire imediata pe o vreme caniculara.

In continuare, va prezentam  

10 motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic apa cu lamaie:


1. Ajuta la ameliorarea simptomelor digestive

Lamaia poate ajuta la ameliorarea multor probleme de digestie atunci cand este amestecata cu apa fierbinte. Consumata sub forma de ceai, lamaia va poate scapa de senzatiile de greata, de arsurile la stomac si chiar de parazitii intestinali. De asemenea, datorita calitatilor digestive, sucul de lamaie ajuta la eliminarea simptomelor de balonare, la producerea de eructatii si poate actiona ca un agent de curatare, impiedicand formarea pietrelor la rinichi. Daca aveti probleme cu sughitul iar metodele traditionale (consumul de apa, tinerea respiratiei, sperietura) nu dau rezultate, sucul de lamaie isi va dovedi eficienta in ameliorarea acestei mici neplaceri.


2. Excelent pentru ingrijirea pielii

Datorita proprietatilor antiseptice naturale, lamaia poate deveni un aliat de nadejde in tratarea problemelor legate de piele. Consumul zilnic de apa cu lamaie poate aduce o imbunatatire evidenta a aspectului pielii, actionand ca un remediu antiimbatranire si avand posibilitatea de a elimina ridurile si punctele negre.

Compresele de apa cu lamaie aplicate pe zonele cu arsuri pot grabi procesul de vindecare a tesutului cutanat, iar efectul de racire poate reduce senzatia de arsura.


3. Va scapa de durerile dentare

Sucul proaspat de lamaie aplicat pe zona dentara dureroasa va poate scapa de durerile chinuitoare, iar gargara cu apa si suc de lamaie poate opri sangerarea gingiilor, oferind in acelasi timp un miros placut cavitatii bucale.


4. Adio, dureri de gat!

Lamaia este un fruct excelent care ajuta la combaterea problemelor legate de infectii ale gatului datorita proprietatilor antibacteriene. Pentru durerile de gat se va dilua sucul de la o jumatate de lamaie in 500 ml de apa si se va face gargara in mod frecvent.


5. Va ajuta sa eliminati kilogramele in exces

Unul dintre beneficiile majore ale consumului de apa cu lamaie este acela de a actiona ca un accelerator in pierderea greutatii. Atentie insa! Daca suferiti de gastrita sau ulcer gastro-duodenal, dieta cu lamaie este total contraindicata. De asemenea, cura cu suc de lamaie nu le este recomandata copiilor si varstnicilor.


6. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Apa cu lamaie face minuni in cazul bolnavilor cardiaci, datorita continutului ridicat de potasiu, care are rolul de a controla tensiunea arteriala, de a reduce senzatia de ameteala, greata, stresul mental si de a preveni instalarea depresiei.


7. Elibereaza caile respiratorii

Datorita concentratiei bogate de vitamina C, sucul de lamaie poate ajuta in terapia problemelor respiratorii.


8. Combate reumatismul

Fiind un fruct cu adevarate proprietati diuretice, lamaia va poate trata reumatismul si artrita, dar ajuta cu succes si la eliminarea bacteriilor si a toxinelor din organism.


9. Un ajutor de nadejde in caz de raceala

Un ceai recomandat in caz de viroze sau raceala este ceaiul de lamaie obtinut din 3 lamai taiate in sferturi peste care se adauga 500 ml de apa. Dupa ce se lasa la fiert 5-10 minute, se strecoara si se indulceste cu miere. Continutul ridicat de vitamina C lupta cu infectiile, intarind sistemul de aparare al organismului.


10. Actioneaza ca un purificator al sangelui

In urma epidemiilor de holera din Africa, s-a constatat ca zeama de lamaie inclusa in dieta zilnica a persoanelor afectate a avut un efect protector, reducand intensitatea crampelor stomacale specifice acestei afectiuni.

Datorita actiunii de purificare a sangelui, sucul de lamaie ajuta la lichefierea secretiei biliare, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor de malarie.

Asadar, aveti toate motivele sa mergeti chiar acum la bucatarie sa va preparati un ceai sau o limonada. Nu ramaneti indiferenti la darurile pe care natura vi le pune la dispozitie, ci incercati sa profitati la maximum de beneficiile pe care acestea vi le pot oferi!


Text: Paula Rotaru 



Dieta cu lămâie. 
Cum să pierzi 10 kilograme în 16 zile

Dieta cu lămâie este recomandată persoanelor care nu vor să îşi schimbe radical regimul alimentar pentru a scăpa de kilogramele în exces. Specialiştii în nutriţie susţin că acest regim este unul dintre cele mai uşoare, deoarece presupune consumarea a maximum şapte lămâi pe zi, însă treptat, pe o perioadă de 16 zile.
În prima zi se va bea zeama de la o lămâie, în a doua zi, sucul a două lămâi, în a treia zi, sucul obţinut de la trei lămâi şi tot aşa, progresiv, până în ziua a şaptea, în care se va bea sucul a şapte lămâi. După o pauză de două zile, dieta continuă, dar de data aceasta se vor consuma lămâile în mod descrescător, începând cu sucul de la şapte lămâi şi terminând în a şaptea zi cu sucul unei singure lămâi.


Sucul obţinut de la fructe nu se va bea concentrat, ci amestecat cu apă sau ceai. De asemenea, zeama de la lămâie va fi folosită şi peste salate.

Bogat în vitamina C, A, B, acid citric, aminoacizi, calciu, magneziu, fosfor şi potasiu, sucul de lămâie are efect purgativ, deoarece stimulează digestia. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, acesta este şi un puternic antioxidant, grăbeşte arderea grăsimilor şi reduce celulita.

Cura cu lămâie durează 16 zile, perioadă în care specialiştii susţin că organismul va pierde până la 10 kilograme. Regimul este eficient dacă respecţi şase reguli, susţin nutriţioniştii.

Regula 1: Bea suc de lămâie cu apă călduţă imediat ce te trezeşti dimineaţa (3-4 linguri de suc la un pahar de apă) şi ia micul dejun peste jumătate de oră. Apoi, pe parcursul întregii zile trebuie să bei cel puţin doi litri de apă.

Regula 2: Suplimentează aportul de vitamina C. Specialiştii recomandă ca pe parcursul dietei cu lămâie să includeţi în regimul zilnic cinci porţii de legume şi fructe pe zi. Ideal ar fi două gustări de fructe, sucul de lămâie de dimineaţa ţine locul unui fruct, şi salate la toate cele trei mese principale. De asemenea, se poate pasa o banană care poate fi mâncată cu un bol de cereale dimineaţa. La prânz se recomandă o salată de roşii sau verde în care se adaugă morcov ras.

Regula 3: Reglează concentraţia de zahăr din sânge. Foloseşte suc de lămâie la prepararea tuturor mâncărurilor care permit acest lucru. În paralel, optează pentru alimente cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi pâinea, orezul şi cerealele integrale, legumele şi carnea albă. De asemenea, fibrele nu trebuie să lipsească din alimentaţie pentru că încetinesc trecerea zahărului în sânge. Această regulă trebuie respectată deoarece un nivel ridicat de zahăr în sânge favorizează stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi.

Regula 4: Cât mai puţine dulciuri. Nutriţioniştii recomandă limitarea consumului de dulciuri nu doar în timpul dietei, ci şi după, deoarece aceste alimente au un conţinut ridicat de zahăr, fapt ce duce la creşterea producţiei de insulină şi, implicit, la stocarea grăsimilor. Fructele coapte, nucile, migdalele şi mierea pot constitui desertul ideal.

Regula 5: Evită alimentele intens procesate. Specialiştii recomandă o alimentaţie bazată pe produse naturale - pâine, orez şi paste integrale, legume şi fructe proaspete, mâncare gătită în casă. De asemenea, nutriţioniştii recomandă citirea cu atenţie a etichetelor produselor alimentare şi alegerea celor care conţin mai puţine substanţe chimice, fără conservanţi, coloranţi şi aditivi. Carnea roşie, produsele de patiserie şi produsele de tip fast-food trebuie excluse din regim, deoarece conţin grăsimi "rele" care favorizează stocarea grăsimilor.

Regula 6: Îmbunătăţeşte-ţi funcţiile digestive. Experţii în nutriţie recomandă stabilirea unui program de mese, realizarea unui regim echilibrat din punct de vedere nutriţional, evitarea exceselor culinare. În plus, se recomandă evitarea micilor gustări între mese.

NOTA: Dieta cu lămâie este contraindicată persoanelor care suferă de afecţiuni renale, biliare sau digestive. 


Dieta cu lamai


Toata lumea stie ca sucul de lamaie este o adevarata sursa de vitamina C. Un pahar de apa calda amestecata cu sucul de la o lamaie, baut dimineata pe stomacul gol, stimuleaza digestia si grabeste arderile in organism.  Dieta cu lamai nu te impiedica sa te bucuri de celalalte preparate culinare, trebuie doar ca la fiecare masa sa incluzi lamaia in meniu, sub forma de zeama sau coaja.


 Vitamina C din lamaie ajuta la eliminarea celulitei pentru ca grabeste arderea grasimilor si este un puternic antioxidant, este eficienta in tratarea obezitatii, varicelor si in cazul bolilor respiratotii. Cura de lamaie dureaza 16 zile, dupa cum urmeaza, dar rezultatele sunt mai mult decat multumitoare. 


In ce consta cura cu lamaie? 
- Se incepe prin a bea in prima zi sucul de la o lamaie. A doua zi vei bea sucul e la doua lamai, si tot asa pana in a saptea zi cand vei bea sucul de la sapte lamai
 - Dupa ce ai trecut de ziua a saptea se face o pauza de doua - trei zile, dupa care se continua cura in sens invers. Se incepe prin a se bea sucul a sapte lamai in prima zi, a doua zi vei bea sucul de la sase lamai si continui pana ajungi sa bei sucul unei lamai, adica pana in a saptea zi. 

Atentie!!!   Sucul nu se bea concentrat. Se dilueaza cu apa plata sau cu ceaiuri.


Sfaturi care te vor ajuta in lupta impotriva kilogramelor:  
- mananca cel putin cinci portii de fructe pe zi deoarece sunt bogate in vitamine, au putine calorii, calmeaza sistemul nervos, usureaza digestia si ajuta la pierderea kilogramelor. 
- renunta la alimentele fainoase si cele bogate in zahar 
- elimina grasimile saturate, deoarece nu aduc produse nutritive organismului si cresc riscul de boli de inima 
- manaca incet


Ca orice dieta, si aceasta are cateva contraindicatii. Suc de lamaie este contraindicata persoanelor care sufera de gastrite hiperacide si ulcer.


Sonia Buscan
raluca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

” Mananci ca sa traiesti sau traiesti ca sa mananci ?”

Arhiva blog

1.Retete ”asubana” (1) 2.Retetele ”Danielei ” (1) afine (1) Babà (1) Bacon cu legume asortate gratinate la cuptor ” Retetele Danielei” (1) Bagnia caoda” Retetele Danielei” (1) Bautura miracol (1) Bilute de cocos ”Retetele Daniele” (1) Biscuiti (1) Bomboane Cocos (Rafaelo) (1) Branza de Vaci (1) Branza picanta cu marar verde ” asubana ” (1) Caprese”Retetele Danielei” (1) Chec cu banane simplu (1) Chec cu ciocolata si rom (1) Chec cu nuca si stafide ”asubana” (1) Chec pufos (1) Chec pufos ” Retetele Danielei” (1) Ciorbe de porc (1) Ciorbita rapida cu lapte prins (1) Clatite pufoase (1) Cornulete cu Marmelada (1) Cornuri (1) Cremsnit (1) De post: preparate si deserturi (1) Desert ” lapte de pasare” (1) Dieta cu supa de varza (1) Fasole scazuta (1) Friganele”asubana” (1) FRIGARUI DE ANANAS TRASE IN CIOCOLATA (1) Friptura de miel (1) Fripturi la tava (1) Gogosi (1) Gogosi rapide si economice ”asubana” (1) Iahnie de fasole (1) in alimentatie (1) in cosmetica si in practica farmaceutica. (1) Inghetata (1) la ricetta di Giallozafferano (2) Lissa`s Cakes: Ciocolata de casa (1) Mancarea chinezeasca perfecta (1) Minitarte cu fructe de sezon ”Retetele Danielei” (1) motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic lamaie (1) Musaca din piept de pui cu legume la gratar ”asubana” (1) Muschiulet de porc in jar (1) Nu uita de micul dejun (1) Omleta combinata ”asubana” (1) Paine integrala (1) PAN DI SPAGNA (2) Pate - pasare (1) Pizza Margherita (1) Placinta cu cartofi (varza ) (1) Placinta impletita - Doamna Florescu (1) Plăcintă cu brânză (1) Poale in brau cu aluat pufos ” asubana (1) porc (1) Prajituri la cuptor (1) Preparate din varza (1) Pui intreg la cuptor umplut cu cartofi (1) Pui mezzancolle pe gratar si gata”Retetele Danielei” (1) Salata aperitiv ” asubana ” (1) Salate de fructe (1) Saratele (1) SARMALUTE LA CUPTOR IN VAS DE LUT (1) Scarita cu cartofi (1) Shaorma de pui la lipie ”asubana” (1) Siropul de macesi (1) Slaninuta de casa (1) Snitele din carne (1) Sticsuri „Retetele Danielei” (1) Taitei chinezesti cu piept de pui si legume (1) Telemea de vaca sfaramantata cu ceapa rosie (1) Terapia cu apa (1) Terapii Naturiste (1) Tipuri de peste (1) Tiramisu (1) Tort de cocos ”Retetele Daniel (1) Torturi (1) Trucurile voastre culinare (1) vital (1)

Elemente pentru decor ”asubana”

Bloguri pe care le urmaresc

Lista mea de bloguri

Creative Food/Culinary Art

STOP! Nu aveti voie sa treceti pe aici fara sa o salutati pe pisicuta Miha.Este suficent sa dati un clic pe langa ea ca sa ii atrageti atentia!:) Adopta o pisica