E aproape imposibil să ne imaginăm omul postmodern în lipsa
conectării sale la stresulcotidian. Individul trebuie să dezvolte în permanenţă
stimuli de reacţie în faţa asaltului agresiv al mediului în care trăieşte.
Încordarea, tensiunea, constrângerea, forţa sau suprasolicitarea sunt
principalele forme în care se manifestă stresul.
·
Consumul unui anumit tip de alimente se poate dovedi
benefic în combaterea oboselii şi a celorlalte neplăceri cauzate de stres.
·
Iată 10 alimente recomandate în
combaterea stresului:
- Mărul: se digeră extrem de repede,
are un efect echilibrant al zahărului şi glucozei în sânge şi, de aceea,
se ajunge la energia necesară organismului.
- Bananele: sunt recomandate pentru
calmarea nervilor, vitamina B6 din aceasta este o substanţă chimică
relaxantă ce reduce starea de nelinişte.
- Portocalele: conţin magneziu, acid folic,
vitamina C şi fibra vegetală. Acestea ajută la schimbarea stării de spirit
şi la refacerea structurilor din organism slăbite din cauza stresului.
- Căpşunele, zmeura şi afinele negre sunt
cunoscute ca fiind surse importante de antioxidanţi. Afinele negre au în
compoziţia lor de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât merele, broccoli,
spanacul sau orice alte fructe sau legume.
- Drojdia de bere: conţine foarte multe vitamine
din complexul B, care ajută la reglarea funcţiilor sistemului nervos şi
scad tensiunea.
- Pâinea de
secară este bună pentru sistemul
nervos, dar şi pentru vasele de sânge, artere şi intestine.
- Consumul de cacao creşte
secreţia de serotonină, una din substanţele care transmit semnale
creierului şi centrilor nervoşi, ajutând astfel la o stare de spirit mai
bună.
- Ovăzul este
cereala energetică care conferă vitalitate.
- Orezul integral are
un efect calmant, datorită vitaminelor din complexul B pe care le conţine
din abundenţă.
- Păducelul este cunoscut pentru efectele sale calmante, fiind folosit în tratarea anxietăţii şi insomniei.