Detoxifiere,antioxidante,plante benefice in cure de salbire,sucurile de fructe si legume




Sucurile de cruditati si afectiunile pe care le vindec

Sucurile de fructe si legume,mai ales cind sint extrase in momentul folosirii, se dovedesc a fi o alimentatie energetica si o metoda de prevenire a imbolnavirilor.Compozitia acestor sucuri le explica posibilitatile energetice:

  • Un litru de suc de struguri sau de ananas, cu cele 800-900 calorii ale lor  sint echivalentul a 1,3 l lapte, 650 g carne, 10 oua, 1,5 kg cartofi. 
  • Un litru de suc de marar aduce aproape 500 calorii,1 l de cirese, 450,  1l suc de pere -420, 1l suc de portocale-400.
Sfaturi pentru prepararea sucului

Bauturile racoritoare se pot obtine din sucuri naturale sau din siropuri si concentrate realizate din fructe si legume proaspete, plante si flori; pentru obtinerea unor bauturi de calitate se recomanda: fructele si legumele folosite sa fie bine coapte, sanatoase, nevatamate.Inainte de prelucrare fructele si legumele sa fie bine spalate, sub jet de apa, plantele si florile sa fie proaspete, fara impuritati si foarte bine spalate si dupa spalare, legumele si fructele se prelucreaza imediat, iar daca nu este posibil se pot pastra intr-un vas fara apa, la loc racoros, dar nu mai mult de o ora. Daca timpul de pastrare, dupa spalare, se prelungeste, fructele se stropesc cu zeama de lamaie pentru a impiedica dezvoltarea microorganismelor; taierea legumelor si fructelor in felii sau bucati se face pe planseta din lemn cu un cutit inoxidabil, bine ascutit; vasele in care se prepara vor trebui sa fie perfect curate, fara mirosuri straine, din material emailat, inox sau plastic, nu se admit vase cu emailul deteriorat; se interzice folosirea vaselor din arama si fier necositorite sau neemailate.Sucurile se obtin in functie de natura fructelor sau legumelor prin presare sau zdrobire, cu ajutorul masinii pentru stors rosii, date prin razatoare sau prin storcatorul de fructe electric.

Enzimele, aminoacizii, mineralele, vitaminele, fibrele sunt constituenti nutritivi fara de care organismul uman nu ar functiona corect. 
Iar fructele si legumele ajuta la pastrarea sanatatii pe aceia dintre noi care le folosim zilnic. Dar nu intotdeauna le consumam ca atare, ci legumele se pot prepara la foc prin inabusire, prajire, fierbere etc. pe cand fructele sunt consumate crude, sub forma de suc, dar si la prajituri, compoturi si alte preparate culinare. 
Sucul poate fi obtinut dintr-o combinatie de legume si fructe pentru ca uneori le putem asocia in mod armonios pentru a obtine o bautura savuroasa si consistenta. O combinatie posibila recomandata in hrana bebelusilor de la cateva luni este marul cu morcov. De ce sa cumparam Teddy cand storcatorul in doar cateva secunde ne furnizeaza un suc gros si sanatos, lipsit de conservanti? E recomandat sa fie consumat imediat dupa stoarcere ca sa nu aiba timp sa se oxideze si sa isi piarda proprietatile nutritive atat de importante pentru cresterea si dezvoltarea in conditii optime a micutilor.
Fiecare suc are o intrebuintare intr-una dintre afectiunile pe care le contactam de-a lungul vietii. Daca bem suc de ardei gras unghiile si parul vor fi mai rezistente datorita continutului bogat in siliciu. Glandele sebacee vor functiona la randul lor mai bine datorita acestei legume carnoase.

  • De regula nimeni nu bea suc de ardei simplu, insa va fi mult mai eficient in combinatie cu morcov si spanac pentru crampe abdominale, colici si meteorism. 
  • Daca aveti probleme cu diabetul, litiaza biliara, ulcerul duodenal si alte afectiuni, sucul de cartof este indicat atat pentru stomac, cat si pentru rinichi. Il puteti consuma alaturi de morcov, eventual indulcit cu putina miere peste care mai stropiti suc de lamaie.
  • Sucul de castravete este un foarte bun diuretic si va ajuta la eliminarea toxinelor din organism, fiind indicat in reumatism, guta, intoxicatii, stari subfebrile. Rondelele proaspete de castravete se folosesc si sub forma de masca seara pentru ochi obositi, ten, existand pe piata creme pe baza de castravete.
  • Sucul de ceapa ajuta sistemul nervos, este un bun remediu antihepatic, folosit cu succes in raceli chiar si in cazul copiilor mici, dar il puteti utiliza la scara larga daca aveti probleme renale, respiratorii, cu diabetul, obezitatea, impotenta, scleroza, edeme sau prostatite. Se bea stropit cu cateva picaturi de lamaie.
  • Pentru cei interesati sa slabeasca pot bea suc de telina deoarece favorizeaza eliminarea apei din organism, dar lamaia este si ea recunoscuta in curele de slabire.
  • Sucul de spanac apara de anemii, rahitism, fiind recomandat copiilor in perioada de crestere.
  • Contra anemiilor este indicat si sucul de sfecla rosie, dar e foarte bun pentru a ne apara de cancer.
  • Sucul de papadie este un adevarat tonic care ne apara organismul de anemii, dar este bun si impotriva celulitei, detoxifiant al organismului, bun diuretic, folosit in obezitate, contra hemoroizilor, in guta, reumatism etc.
  • Daca doriti un sedativ natural pentru creier este bun sucul de ridiche neagra.
  • In general e bine sa avem o dieta care sa contina alimente cat mai variate din sfera legumelor, fructelor si cerealelor. 
  • Orzul spre exemplu este un aliment foarte important pentru sanatate, motiv pentru care copiii mici consumatori de cereale au in meniu combinatii de orz, orez, ovaz create de Humana, Nestle, Milupa etc. Si noi adultii trebuie sa ne protejam sanatatea daca vrem sa fim rezistenti in fata numeroaselor afectiuni care ne pandesc la tot pasul.
  • Coacazele, fructele coacazului (Ribes rubrum), ar­bust fructifer, ramificat de la baza, cu frunze cu cinci lobi, are flori de culoare galbena-vcrzuie, fruc­tele sunt rosii, cu gust acrisor si contin pertine, acid malic, acid citric, acid tartric, vitaminele C, A, B1 B2, P, saruri minerale.
    Aceste fructe atat de bine “dotate” de natura mai au si proprietati remineralizante. Toate aceste cali­tati le recomanda in astenii si convalescente, cat si in afectiunile aparatului urinar.
    Sucul din coacaze rosii se prepara si se conserva in acelasi mod ca si cel din coacaze negre.
  • Suc de coacaze - Fructele coacazului negru (Ribes nigrum) au un continut substantial de vitamina C, foarte stabil termic. Contin, de asemenea, saruri de K, Mg, Ca, Na, Fe, Cl, vitaminele A, B1, zaharuri s.a.
    Potrivit cercetarilor medicale, coacazele au pro­prietati cu efect tonic general si sporesc rezistenta organismului la infectii se recomanda in ateroscle­roza, in afectiuni febrile, tuse, angina, laringita, in deficiente ale acitatii vizuale.
  • Materii prime: 1 kg coacaze negre pentru cca. 500 ml suc.
  • Ustensile de lucru: strecuratoare sau masina pen­tru stors rosii, trei vase din inox sau emailate, tifon, lingurita din inox cu coada lunga.
  • Mod de preparare. Coacazele se pun in strecura­toare si se spala bine sub jet de apa, se lasa putin sa se scurga, apoi se desprind de pe ciorchine, se in­latura frunzele si fructele depreciate si se aseaza in­tr-un vas.
    Se spala strecuratoarea, se aseaza deasupra altui vas si se pun fructele spalate, se tine strecuratoarea cu mana stanga, iar cu dreapta se paseaza fructele pana pulpa se desprinde de samburi.
    Dupa ce pulpa a trecut prin ochiurile strecuratorii sub forma de suc, samburii cu coaja fructelor sunt puse din strecuratoare in alt vas deasupra se toarna cca. 200 ml apa rece si se lasa aproximativ 15 mi­nute pentru ca pulpa care a mai ramas pe samburi sa se inmoaie si sa se desprinda mai usor.
    Apoi se aseaza tifonul peste vasul in care se afla sucul, se pun samburii si restul de pulpa in tifon si se storc bine deasupra vasului, astfel incat sa se extraga cat mai mult suc, iar pierderile sa fie cat mai mici.
    Sucul se lasa cca. 20 de minute sa se limpezeasca si se strecoara din nou prin tifon.
    Sucul din coacaze se mai poate obtine cu ajutorul masinii de stors rosii. In acest caz, dupa ce coaca­zele au fost spalate sub jet de apa, se lasa putin sa se scurga si se trec prin masina. Sucul obtinut se lasa cca. 20 de minute sa se limpezeasca, dupa care se strecoara prin tifon.
    Recomandare. Sucul din coacaze este acrisor poae fi consumat in stare proaspata imediat dupa obtinere in amestec cu zahar, apa minerala, sifon, apa potabila.
    Mai poate fi consumat in combinatie cu alte sucuri, atat pentru gust (fiind acrisor inlocuieste foarte bine sucul din lamaie), cat si pentru culoare.
    Mod de servire. Se serveste rece, in pahare de bau­turi racoritoare de tip sonda, in pahare de apa sau in pahare inalte, cu paiul.
    Mod de pastrare. Se poate pastra pentru consum imediat 4-6 ore in frigider.
    Sucul din coacaze negre poate fi pastrat timp in­delungat (cca. 12 luni) prin congelare. Pentru a-si pastra culoarea se amesteca cu zeama de lamaie (3 linguri la 1 litru de suc) sau vitamina C pulbere (1 lingurita la 1 litru de suc). Se amesteca bine, se toarna in tavitele pentru cuburi de gheata care se introduc in congelator .
    Dupa congelare, cuburile se scot, se pun in punga din polietilena si se pastreaza in cosulcongelato­rului. Se mai poate congela in pahare din polietilena.
    Pentru consum, dupa congelare, cuburile de suc se scot din congelator, se pun in pahare, se adauga zahar si apa minerala, sifon sau apa potabila. Se amesteca bine cu o lingurita din inox cu coada lunga si se serveste din pahare sau cu paiul.
    Sucul se mai poate pastra timp indelungat prin pasteurizare.


Plante

  • Seminţele de mărar - sunt benefice pentru proaspetele mămici, pentru că le stimulează lactaţia. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de seminţe măcinate şi o cană cu apă clocotită. Lasă 20 de minute seminţele să infuzeze, apoi bea ceaiul călduţ. Repetă procedura de trei ori pe zi. În plus, un vârf de cuţit de pulbere de seminţe luată înainte de masă stimulează şi tonifică organismul.
  • Garcinia (Garcinia Cambodgia) – Planta originara din India, scade sinteza colesterolului, trigliceridelor si a acizilor grasi, impiedica transformarea in lipide a glucidelor aduse in organism din alimente. Scade apetitul.
  • Soc (Sambucus Nigra) – Florile aceste plante au efecte depurative intense, de ardere a grasimilor si de eliminare, proprietati ce o fac vedeta oricarui produs de slabit.
  • Gugul (Comiphora mukul) – Impiedica depunerea grasimilor pe peretele vaselor de sange, este un bun antioxidant.
  • Amada (Curcuma Amado) – Amplifica capacitatea de digestie.
  • Gudmar (Gymnema Sylvestre) – Ajuta activitatea pancreasului, normalizeaza glicemia si nivelul grasimilor din sange.
  • Kava-Kava (Piper Methysticum) – Este un burete originar din insulele de sud ale Oceanului Pacific, absoarbe grasimile si elimina foamea emotionala.
  • Leustean (Levisticum officinalis) – Planta cu valoare terapeutica digestiva extraordinara, stimuleaza secretiile digestive si echilibreaza peristaltismul intestinal.




” Mananci ca sa traiesti sau traiesti ca sa mananci ?”

Arhiva blog

1.Retete ”asubana” (1) 2.Retetele ”Danielei ” (1) afine (1) Babà (1) Bacon cu legume asortate gratinate la cuptor ” Retetele Danielei” (1) Bagnia caoda” Retetele Danielei” (1) Bautura miracol (1) Bilute de cocos ”Retetele Daniele” (1) Biscuiti (1) Bomboane Cocos (Rafaelo) (1) Branza de Vaci (1) Branza picanta cu marar verde ” asubana ” (1) Caprese”Retetele Danielei” (1) Chec cu banane simplu (1) Chec cu ciocolata si rom (1) Chec cu nuca si stafide ”asubana” (1) Chec pufos (1) Chec pufos ” Retetele Danielei” (1) Ciorbe de porc (1) Ciorbita rapida cu lapte prins (1) Clatite pufoase (1) Cornulete cu Marmelada (1) Cornuri (1) Cremsnit (1) De post: preparate si deserturi (1) Desert ” lapte de pasare” (1) Dieta cu supa de varza (1) Fasole scazuta (1) Friganele”asubana” (1) FRIGARUI DE ANANAS TRASE IN CIOCOLATA (1) Friptura de miel (1) Fripturi la tava (1) Gogosi (1) Gogosi rapide si economice ”asubana” (1) Iahnie de fasole (1) in alimentatie (1) in cosmetica si in practica farmaceutica. (1) Inghetata (1) la ricetta di Giallozafferano (2) Lissa`s Cakes: Ciocolata de casa (1) Mancarea chinezeasca perfecta (1) Minitarte cu fructe de sezon ”Retetele Danielei” (1) motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic lamaie (1) Musaca din piept de pui cu legume la gratar ”asubana” (1) Muschiulet de porc in jar (1) Nu uita de micul dejun (1) Omleta combinata ”asubana” (1) Paine integrala (1) PAN DI SPAGNA (2) Pate - pasare (1) Pizza Margherita (1) Placinta cu cartofi (varza ) (1) Placinta impletita - Doamna Florescu (1) Plăcintă cu brânză (1) Poale in brau cu aluat pufos ” asubana (1) porc (1) Prajituri la cuptor (1) Preparate din varza (1) Pui intreg la cuptor umplut cu cartofi (1) Pui mezzancolle pe gratar si gata”Retetele Danielei” (1) Salata aperitiv ” asubana ” (1) Salate de fructe (1) Saratele (1) SARMALUTE LA CUPTOR IN VAS DE LUT (1) Scarita cu cartofi (1) Shaorma de pui la lipie ”asubana” (1) Siropul de macesi (1) Slaninuta de casa (1) Snitele din carne (1) Sticsuri „Retetele Danielei” (1) Taitei chinezesti cu piept de pui si legume (1) Telemea de vaca sfaramantata cu ceapa rosie (1) Terapia cu apa (1) Terapii Naturiste (1) Tipuri de peste (1) Tiramisu (1) Tort de cocos ”Retetele Daniel (1) Torturi (1) Trucurile voastre culinare (1) vital (1)

Elemente pentru decor ”asubana”

Bloguri pe care le urmaresc

Lista mea de bloguri

Creative Food/Culinary Art

STOP! Nu aveti voie sa treceti pe aici fara sa o salutati pe pisicuta Miha.Este suficent sa dati un clic pe langa ea ca sa ii atrageti atentia!:) Adopta o pisica