Tipuri de peste


Scris de Oana Palaghia; Foto: Guliever/StockFood   
Pregatit la aburi, pe gratar sau in sos de vin, pestele ramane preferatul nostru. Invelim pastravul in crusta de firimituri, cautam in meniul restaurantelor felurile de mancare cu dorada si visam la ziua cand vom gasi macrou proaspat.






Image








Somon
Peste marin cu carnea portocalie, destul de grasa, somonul poate fi preparat la cuptor, afumat sau mancat crud in sushi si murat cu zahar, sare si marar in gravadlax (o specialitate din bucataria scandinava). In Franta, acest peste este pregatit intr-o supa speciala si apoi servit cu diferite sosuri pe baza de vin alb. Cotletele de somon pot fi prajite in unt, in ulei de masline sau pot fi pregatite pe gratar. Somonul afumat poate fi servit cu suc de lamaie, smantana sau sos de hrean.

Image
Calcan
Este foarte apreciat pentru carnea alba, delicata si gustoasa. Din pacate, aproximativ jumatate dintr-un calcan este aruncat atunci cand este curatat de piele si oase. Indiferent daca fierbem fileurile de calcan in lapte sau le calim in unt, timpul de pregatire trebuie controlat cu grija. Daca este lasat prea mult, carnea isi va pierde textura.


ImageSardine
Acest peste marin isi ia numele dupa insula Sardiniei unde este pescuit intensiv. Sardinele mici pot fi pregatite ca si hamsiile, in timp ce pestii ceva mai mari pot fi umpluti cu ierburi si pregatiti la cuptor. Ne dam seama daca sardinele sunt proaspete cand acestea nu au pete rosii in zona branhiilor.


ImagePastrav
Unul dintre cei mai apreciati pesti din Romania, pastravul este un peste pescuit din lacurile si raurile de munte. Din fericire, cele mai multe magazine il vand deja curatat, ceea ce inseamna mai putina munca pentru noi. Retetele sunt nenumarate si fiecare bucatarie are specialitatile ei. In regiunea Auvergne din Franta, pastravul este prajit cu usturoi si cubulete de bacon, in timp ce corsicanii il fierb in vin rosu.


ImageDorada
La moda in restaurantele romanesti cu pretentii, dorada este un peste cu carnea alba, moderat de grasa. Este un peste cu solzi, dar din fericire acestia nu sunt greu de indepartat. Putem umple dorada cu felii de lamaie si ierburi aromate (rozmarin, oregano), pregatind-o apoi pe gratar dupa ce am uns-o cu ulei de masline si otet balsamic.


ImageTon rosu
Este o sursa foarte buna de Omega 3, de aceea este un peste recomandat de nutritionisti. In Japonia, fileurile de ton rosu sunt calite in ulei de susan timp de 1-2 minute pe fiecare parte. In felul acesta mijlocul fileului va ramane aproape crud. La noi se gaseste doar in hypermarketuri si este destul de scump.


ImageCrap
Fara indoiala cel mai cumparat peste de la noi, crapul are avantajul prospetiimii. Deoarece este foarte cerut, multe supermarketuri au bazine cu crapi de unde ne putem alege specimenul preferat. Crapul este cel mai gustos atunci cand il taiem fileuri, il trecem prin malai amestecat cu putina faina si il prajim pana devine crocant. Il servim neaparat cu mujdei si mamaliguta. Daca preferam o abordare mai moderna, il putem pregati la cuptor cu vin alb si legume. Pentru a indeparta gustul de namol este bine sa il lasam la inmuiat intr-un castron cu apa si otet.


ImageMacrou
Cand este proaspat, macroul are carnea tare si ochii limpezi, dar la noi se gaseste mai mult congelat. Macoul este un peste cu carnea destul de grasa si un gust destul de pregnant. Pentru a contracara gustul prea gras il putem servi cu un sos de fructe acrisoare. Fileurile de macrou pot fi prajite cu boabe de piper zdrobite si servite cu un sos de mustar sau rosii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

” Mananci ca sa traiesti sau traiesti ca sa mananci ?”

Arhiva blog

1.Retete ”asubana” (1) 2.Retetele ”Danielei ” (1) afine (1) Babà (1) Bacon cu legume asortate gratinate la cuptor ” Retetele Danielei” (1) Bagnia caoda” Retetele Danielei” (1) Bautura miracol (1) Bilute de cocos ”Retetele Daniele” (1) Biscuiti (1) Bomboane Cocos (Rafaelo) (1) Branza de Vaci (1) Branza picanta cu marar verde ” asubana ” (1) Caprese”Retetele Danielei” (1) Chec cu banane simplu (1) Chec cu ciocolata si rom (1) Chec cu nuca si stafide ”asubana” (1) Chec pufos (1) Chec pufos ” Retetele Danielei” (1) Ciorbe de porc (1) Ciorbita rapida cu lapte prins (1) Clatite pufoase (1) Cornulete cu Marmelada (1) Cornuri (1) Cremsnit (1) De post: preparate si deserturi (1) Desert ” lapte de pasare” (1) Dieta cu supa de varza (1) Fasole scazuta (1) Friganele”asubana” (1) FRIGARUI DE ANANAS TRASE IN CIOCOLATA (1) Friptura de miel (1) Fripturi la tava (1) Gogosi (1) Gogosi rapide si economice ”asubana” (1) Iahnie de fasole (1) in alimentatie (1) in cosmetica si in practica farmaceutica. (1) Inghetata (1) la ricetta di Giallozafferano (2) Lissa`s Cakes: Ciocolata de casa (1) Mancarea chinezeasca perfecta (1) Minitarte cu fructe de sezon ”Retetele Danielei” (1) motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic lamaie (1) Musaca din piept de pui cu legume la gratar ”asubana” (1) Muschiulet de porc in jar (1) Nu uita de micul dejun (1) Omleta combinata ”asubana” (1) Paine integrala (1) PAN DI SPAGNA (2) Pate - pasare (1) Pizza Margherita (1) Placinta cu cartofi (varza ) (1) Placinta impletita - Doamna Florescu (1) Plăcintă cu brânză (1) Poale in brau cu aluat pufos ” asubana (1) porc (1) Prajituri la cuptor (1) Preparate din varza (1) Pui intreg la cuptor umplut cu cartofi (1) Pui mezzancolle pe gratar si gata”Retetele Danielei” (1) Salata aperitiv ” asubana ” (1) Salate de fructe (1) Saratele (1) SARMALUTE LA CUPTOR IN VAS DE LUT (1) Scarita cu cartofi (1) Shaorma de pui la lipie ”asubana” (1) Siropul de macesi (1) Slaninuta de casa (1) Snitele din carne (1) Sticsuri „Retetele Danielei” (1) Taitei chinezesti cu piept de pui si legume (1) Telemea de vaca sfaramantata cu ceapa rosie (1) Terapia cu apa (1) Terapii Naturiste (1) Tipuri de peste (1) Tiramisu (1) Tort de cocos ”Retetele Daniel (1) Torturi (1) Trucurile voastre culinare (1) vital (1)

Elemente pentru decor ”asubana”

Bloguri pe care le urmaresc

Lista mea de bloguri

Creative Food/Culinary Art

STOP! Nu aveti voie sa treceti pe aici fara sa o salutati pe pisicuta Miha.Este suficent sa dati un clic pe langa ea ca sa ii atrageti atentia!:) Adopta o pisica