Siropul
din afine se mai poate obtine si prin macerarea fructelor. In acest caz, se
pun intr-un borcan 2 kg de afine si se amesteca cu 4 kg de zahar . Se lasa la
macerat cca. 30 zile timp in care se agita borcanul de 2-3 ori pe saptamana
pana cand zaharul se dizolva complet, apoi se amesteca bine, se strecoara prin
tifon si se toarna in sticle. Sticlele se astupa ermetic si se pun in camara,
se pastreaza 12-14 luni.
SIROPUL DE MACESI
Prin aceste substante chimice, siropul de macese contribuie la reglarea proceselor vitale in organismul omului. Astfel, prin vitamina C ajuta la consolidarea legaturilor intre celule, evitand producerea hemoragiilor, consolideaza sistemul osos prin fixarea calciului din alimente, sporeste rezistenta organismului in boiile infectioase. In astenie (oboseala) produce o stare de inviorare, in anemii mareste cantitatea de globule rosii, ajuta la formarea dentitiei la copii si la evitarea cariilor dentare.
Cu toate ca fructele de maces contin cantitati foarte mici de vitamina A, totusi, in cadrul complexului vitaminic din sirop, ea isi mentine rolul de a echilibra functile organice. Vitamina P contribuie la mentinerea permeabilitatii normale a vaselor de sange. Ea este un activant al vitaminei C, necesara functionarii normale a circulatiei sangelui.
Intregul complex de vitamine, precum si ceilalti componenti ai fructelor fac ca siropul de macese sa nu fie numai o simpla bautura racoritoare si placuta la gust, ci si un bun tonic si reconfortant al organismului. Cercetarile recente au aratat ca preparatele din fructe de maces sunt recomandate si in boli de ficat.
Siropul se foloseste de obicei cu apa, sifon sou apa minerala si in diferite preparate alimentare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu